Ще до початку війни проблема торгівлі людьми була актуальною для України: наша держава перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. Найчастіше жертвами цього явища ставали жінки, яких відправляли за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляли у трудове рабство.

Особливо питання торгівлі людьми загострилось в період вимушеної масової евакуації людей, коли всі кордони вводили спрощені режими пропуску. Жінки та діти, які змушені покинути Україну через військову агресію Росії і прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Особлива увага звертається на зростання випадків роз’єднання сімей, появу дітей, які переміщуються без супроводу, а також імовірність випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Усе це становить серйозні ризики у сфері захисту, що пов’язані з торгівлею людьми. Втрата роботи і доходу внаслідок війни, обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців, і загалом постраждалого від війни населення призведуть до зростання ризиків.

Представництво МОМ в Україні посилило роботу Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів. За номером 527 можна отримати достовірну інформацію про права та обов’язки, зокрема щодо процедур перетину кордонів, послуг, які надаються Україною та її сусідами, роботи пропускних пунктів, безпечних подорожей і протидії торгівлі людьми. Пам’ятайте: люди – не товар!

ЛЮДИ – НЕ ТОВАР!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *