Цей день тісно пов’язаний з фахом, який здобувають, вже здобули чи допомагають здобувати студентам у Рожищенському фаховому коледжі ЛНУВМБ імені С.З.Гжицького учасники нашої групи. Цей благородний фах – лікар ветеринарної медицини. Адже саме ветеринари стоять на сторожі здоров’я братів наших менших і нагадують усім, що життя і благополуччя тварин багато в чому залежить саме від нас, людей.

Тож вітаємо зі святом усіх, хто так чи інакше причетний до цього дня: тих, хто має тварин вдома, хто піклується про них на вулицях міст, в клініках, притулках. Цей день не повинен відзначатися раз на рік! Він повинен стати нормою життя для кожного, хто вважає себе людиною.

Трішки історії: у цей день у 1226 році помер святий Франциск Ассізський. Він є заступником і покровителем тварин та птахів, а також навколишнього середовища. Згідно легенд, Франциск Ассізський володів неймовірною здатністю вступати в тісний контакт із тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися та захищали його. Він повсякчас просив людей не причиняти тваринам болю та виступати в їх захист.

Перше товариство захисту тварин з’явилося в Англії в 1824 році. У 1978 році в Парижі урочисто проголосили Декларацію прав тварин. У 1981 році створено Всесвітнє товариство захисту тварин. У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 – про захист домашніх тварин, які у багатьох країнах давно вважаються повноправними членами сім’ї – у них є свої власні свята, своє медичне обслуговування, своє «меню» на кожен день. В Україні ж цей день відзначається з 2000 року і покликаний об’єднувати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети і в захисті прав домашніх тварин.

А чи знали ви, що 4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *